Dostupni linkovi

Turska: U ofanzivi u Siriji poginuo 31 turski vojnik


Helikopter turske vojske u Afrinu
Helikopter turske vojske u Afrinu

Od početka turske ofanzive na sjeveru Sirije poginuo je 31 turski vojnik dok ih je 143 ranjeno, saopštio je u ponedjeljak Generalštab turske vojske.

Od početka ofanzive nazvane "Maslinova grana" 20. januara, "31 vojnik je stradao a 143 je ranjeno", navodi se u saopštenju.

Turska je pokrenula ofanzivu u Afrinu na sjeveru Sirije, protiv kurdskih boraca, pripadnika Jedinice za zaštitu naroda (YPG), saveznika SAD. Ankara YPG smatra terorističkom grupom, povezanom s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je pored turskih vojnika, u ofanzivi poginulo 135 sirijsko-arapskih boraca koje je Turska naoružala.

Turska vojska je navela da je "neutralisala 1.369 terorista" što je broj koji ne može da se provjeri iz nezavisnih izvora i mnogo je veći od podatka opservatorije koja je navela da je ubijeno više od 150 pripadnika YPG.

Opservatorija je dodala da je od 20. januara u Afrinu poginulo 74 civila pretežno u bombardovanju turske vojske koja je demantovala da gađa civile.

XS
SM
MD
LG