Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iraku potrebno 88.2 milijarde za rekonstrukciju


Veliki dijelovi teritorije Iraka u potpunosti su uništeni

Rekonstrukcija Iraka nakon skoro tri godine rata sa ekstremističkom grupom "Islamska država" (IDIL) koštaće oko 88.2 milijarde dolara, rekao je jedan irački zvaničnik na međunardodnoj konferenciji koja se održava u ponedjeljak.

"Obnova Iraka je vraćanje nade u Irak, i uspostavljanje stabilnosti Iraka znači stabilizovanje država i regiona i svijeta" rekao je irački ministar za planiranje Salman al-Džumaili donatorima i investitorima okupljnim u Kuvajtu na trodnevnoj konferenciji na kojoj će se razmotriti načini obnove ekonomije i infrasturukture.

SAD, koje prevode međunarodnu koaliciju koja će osigurati Iraku ključnu podršku u borbi protiv militanata "Islamske države", ne namjeravaju da obećaju davanje bilo kakvog novca na ovoj konferenciji, rekli su američki zvaničnici.

Irački predstavnici kažu da bi druge države mogle pomoći obnovu Iraka tako što bi bile garanti kreditorima, omogućavajući tako ovoj zemlji da dobije povoljnije kredite kojima bi finasirala obonovu projekata.

Irak je proglasio pobjedu nad takozvanom "Islamskom državom" u decembru nakon što su preuzeli skoro cijelu teritoriju zemlje koju su militanti osvojili 2014. i 2015.

Borbe su ostavile velike dijelove ove zemlje u potpunosti uništene, a milioni su raseljeni.

Milijarde dolara su prethodno potrošene na onovu Iraka nakon invazije međunarodne koalicije koje su predvodile SAD 2003. i svrgavanja diktatora Sadama Huseina.

Uslijedile su godine borbi i sektaškog nasilja prije nego što je IDIL zauzeo veliki dio teritorije.

XS
SM
MD
LG