Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Talibani ubili 16 pripadnika milicija u Avganistanu


Helmand, avganistanska provincija pod stalnim pritiskom talibana

Talibanski militant koji se infiltrirao u avganistanske snage bezbjednosti ubio je 16 pripadnika provladinih milicija sa kojima su radili nekoliko mjeseci u provinciji Helmand na jugu Avganistana, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Jedan bezbjednosni zvaničnik je rekao Reutersu da je avganistanska bezbjednosna agencija formirala oružanu grupu koja bi se infiltrirala među talibane, ali portparol provincijskog guvernera Omar Zvak nije mogao da identifikuje grupu.

"Znamo da je talibanski borac ubio 16 pripadnika milicija, kojia su se borila zajedno sa vladinim snagama, ali još ne znamo kome snage tih milicija pripadaju", rekao je Zvak.

Talibani su preuzeli odgovornost za ubistva u distriktu Gerešk, koja su se dogodila u subotu, 10. februara, dodavši da su u napad bila umiješana dvojica militanata.

Bezbjednosni zvaničnik, čije ime nije objavljeno, rekao je da su osumnjičeni napadači radili sa narodnom vojskom mjesecima i da su uzeli oružje i municiju nakon što su ubili pripadnike vojske.

Helmand je jedna od avganistanskih provincija u kojij se bilježi najviše nasilja, a ima i velike izvore opijuma, koji se koristi za proizvodnju heroina.

Talibani, koji se u Avganistanu bore za ponovno uspostavljanje stroge islamske vladavine i pokušavaju da protjeraju međunarodne snage koje podržavaju vlasti u Kabulu, kontrolišu velike dijelove teritorije u Helmandu.

XS
SM
MD
LG