Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDP predlaže izmjene Izbornog zakona BiH


Ilustracija

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputit će u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će predložiti spuštanje cenzusa na deset. Na ovaj način bi bila znatno olakšana mogućnost osvajanja mandata u svim organima zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Ovo je potvrđeno na današnjoj SDP-ovoj konferenciji za medije na kojoj su se javnosti obratili zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović i generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Magazinović je kazao da najveći broj građana uopće ne zna da postoji unutrašnji prag na izbornim listama, isto kao što ne zna ni većina političara u BiH. On je kazao da su analize pokazale kako su u ovom slučaju liste potpuno zatvorene, odnosno da ostaju onakve kakve je napravila politička stranka.

Kao primjer je naveo da trenutno ukoliko stranka osvoji 10 hiljada glasova na listi kandidat mora imati bar dvije hiljade glasova da bi se kretao na listi. Kako kaže, cilj SDP-a je da se omogući da birački mogu direktno utjecati na personalni odabir funkcionera u organima zakonodavne vlasti.

Magazinović je rekao da su obavljeni razgovori s parlamentarnim strankama u PSBiH i da je naišao na razumijevanje u Zastupničkom domu i u Domu naroda PSBiH.

"Naš motiv je da ostvarimo mogućnost da se glas birača može očitovati i kroz zakonodavna tijela", kazao je Magazinović.

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić je poručio kako SDP smatra da prag od 20 posto nije dobar jer ne poštuje volju građana, ali isto tako da ni prag od pet posto nije bio dobar.

On se osvrnuo i na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH poručujući kako SDP ne pristaje na to da Centralna izborna komisija BiH donosi odluke koje neće biti u skladu s Ustavom FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH bit će upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH po hitnom postupku s obzirom na to da je državni organ zakonodavne vlasti nadležan za izmjene i dopune ovog zakona.

Magazinović se nada da će se Zastupnički dom PSBiH očitovati o ovom prijedlogu na sjednici zakazanoj za 20. februar.

XS
SM
MD
LG