Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Vučić bi trebalo da položi cveće žrtvama na Mirogoju


Teško očekivati značajniji pomak vezano za progon ratnih zločinaca: Josipović

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ne treba očekivati epohalne rezultate od posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i poručio da bi Vučić trebalo da položi cveće civilnim žrtvama na Mirogoju.

"Vučić je imao vrlo specifičnu ulogu u vreme rata. Za razliku od Tadića (Boris) sudelovao je u ratnom huškanju. Zato bih da sam na njegovom mestu, nekim gestom pokazao da danas vodim politiku mira i da mi je žao zbog ratnih strahota. Ne mora to biti brandtovska gesta, ali recimo, polaganje cveća na spomenik civilinim žrtvama rata na Mirogoju bilo bi sigurno dobro prihvaćeno", kazao je Josipović za list "Danas".

Josipović je dodao i da hrvatsko rukovodsto redovno odlazi u Jasenovac, ali je ukazao da ne reaguje ispravno kada ne osuđuje "snage koje relativiziraju zločine ustaša".

Govoreći o zakonu o braniteljima, kojim se Srbija proglašava agresorom, Josipović je kazao da bi taj zakon ukinuo jer "pitanje agresije nije za zakon, već za istoriju i njeno razumevanje".

On je istakao da je razlika u odnosima Srbije i Hrvatske, od vremena njegovog susreta sa tadašnjim predsednikon Srbije Borisom Tadićem značajno lošija i da se ona ogleda u "miljama".

Povodom navoda da hrvatska predsednica nije konsultovala premijera Andreja Plenkovića za posetu Vučića, Josipović je kazao da njoj ne treba dozvola premijera i dodao da bi bilo neodgovorno ukoliko se Vučić i Plenković ne bi sastali.

"Na predsednicu Grabar Kitarović verovatno je uticalo više faktora: njen relativno loš rejting u javnosti, uticaj međunarodnih faktora koji žele stabilnost u regionu, a nadam se i njena iskrena želja da se poprave odnosi, jer je to u interesu obe države", rekao je on.

Kako je istakao, najvažnije pitanje o kojima će razgovarati dva predsednika jeste otkrivanje sudbine nestalih, a tu su i pitanja kulturnog blaga, statusnih i imovinskih pitanja građana i problem granica, za koji očekuje da će se teško rešiti i da bi trebalo ići na Međunarodni sud pravde.

"U ovoj, vrlo lošoj fazi međusobnih odnosa, teško je očekivati neki značajniji pomak vezano za progon ratnih zločinaca", zaključio je Josipović.

XS
SM
MD
LG