Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstranti u Seulu zapalili zastavu Severne Koreje


Demonstranti pale zastavu Severne Koreje

Grupa demonstranata u nedelju je zapalila zastavu Severne Koreje u blizini pozorišta u Seulu gde bi predsednik Južne Koreje Mun Džae In i sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una trebalo da prisustvuju koncertu orkestra sa severa.

Posle dve godine velikih tenzija na poluostrvu, Zimske olimpijske igre (ZPI) nazvane "Igre mira" u Pjongčangu omogućile su iznenadno približavanje između dve Koreje.

Severna Koreja je upitila veliku delegaciju na ZOI u kojoj se pored sportista nalaze umetnici i navijačice, kao 140 članova Orkestra Samdžjon, koji će večeras održati drugi koncert.

Međutim, približavanje koje promoviše predsednik Južne Koreje nije jednoglasno dočekano i izazvalo je nezadovoljstvo kod konzervativaca.

"Najveće je poniženje da ti crveni komunisti budu u centru Seula", rekli su demonstranti ispred koncertne hale, gde je nekoliko desetina njih nosilo plakate u kojem osuđuju Muna i lidera Severne Koreje.

"Mi smo protiv tih odvratnih političkih Olimpijskih igara", navodi se na jednom plakatu.

Demonstranti su potom zapalili zastavu Severne Koreje i cepali postere s Kim Džong Unom.

Sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong završila je u nedelju s delegacijom svoje zemlje posetu Južnoj Koreji, gde je prisustvovala otvaranju Zimskih olimpijskih igara i razgovarala s predsednikom Mun Džae Inom.

Dve Koreje su zvanično još u ratu, jer je po završetku konflikta 1953. potpisano primirje ali ne i mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG