Dostupni linkovi

Rusija blokira internet pristup antikorupcijskom dokumentu Navaljnog


Aleksej Navaljni

Ruska agencija za nadzor komunikacija odlučila je da blokira pristup dokumentu koji je na internetu objavio opozicioni lider Aleksej Navaljni, a u kojem navodi da je milijarder Oleg Deripaska raskošno ugostio zamenika ruskog premijera Sergeja Prihodka.

Ruski tajkun Deripaska se dovodi u vezu s nekadašnjim šefom predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, Polom Manafortom.

Rezultati istrage Navaljnog objavljeni su u četvrtak na sajtu njegove Fondacije protiv korupcije, navodi Asošiejted pres.

Roskomnadzor je danas saopštio da je taj dokument Navaljnog, kao i s njim povezan klip na sajtu Jutjub (Youtube), uvrstio u registar sajtova koji sadrže informaciju čija je distribucija zabranjena u Rusiji, prenose ruske agencije.

Ako sajtovi u roku od tri dana ne uklone materijal, biće blokirani.

Advokat Fondacije protiv korupcije Ivan Ždanov rekao je da će na potez Roskomnadzora uložiti žalbu sudu.

Navaljni (42), najveći protivnik ruskog lidera Vladimira Putina, izgradio je ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika i organizovao 2017. godine nekoliko talasa demonstracija širom Rusije.

Martovski protesti, najmasovniji u Rusiji u poslednjih pet godina, pokrenuti su posle dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navaljni snimio i objavio na Jutjubu.

XS
SM
MD
LG