Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ured predsjednice: Ratna odšteta i Vučićevo izvinjenje nisu na dnevnom redu


Kolinda Grabar-Kitarović, Zagreb

Ratna odšteta i izvinjenje nisu na dnevnom redu posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, navode hrvatski mediji, pozivajući se na saznanja u Uredu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Mediji ističu da se time dodatno podstiče nagađanja da se Grabar-Kitarović i vlada nisu usaglasili o Vučićevoj posjeti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da bi sa Vučićem trebalo razgovarati o ratnoj odšteti, a izvinjenje uoči dolaska u Zagreb zatražio je ministar odbrane Damir Krstičević.

U Uredu predsjednice Hrvatske navode da ratna odšteta nije među temama koje su ovih dana usaglašavali predsjedništvo i vlada i koje su tihom diplomatijom dogovorene sa Beogradom.

Prema usaglašenom dnevnom redu, Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1.945 nestalih osoba, vraćanju kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih za ratni zločin, položaju manjina i neriješenoj granici.

Na dnevnom redu će biti i jačanje privrednih odnosa i važnost saradnje Beograda i Zagreba za jugoistočnu Evropu. Ovim pitanjem bavit će se i delegacije dvije države u kojima će biti nekoliko ministara i koordinatori za rješavanje otvorenih pitanja.

Razgovorima će se priključiti i predstavnici manjina, te udruženja nestalih. Aleksandar Vučić u Hrvatsku stiže u ponedjeljak na inicijativu Kolinde Grabar-Kitarović.

Taj dan trebalo bi da se odvojeno sastane sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Istog dana poslijepodne bit će održan hrvatsko-srpski privredni forum, a uvečer će dvoje predsjednika razgovarati sa mladim pripadnicima srpske zajednice.

Vučić u utorak odlazi u Vrginmost u posjetu Srbima, a u večernjim satima predviđen je povratak u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG