Dostupni linkovi

UNHCR: U Jemenu 85.000 raseljenih od 1. decembra


Djeca u Jemenu od 2015. umiru od bombi, gladi, nuhranjenosti i raznih bolesti
Djeca u Jemenu od 2015. umiru od bombi, gladi, nuhranjenosti i raznih bolesti

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) saopštio je u petak da je zbog obnovljenog nasilja u Jemenu od 1. decembra 85.000 ljudi napustilo svoje domove.

Većina, ili više od 70 odsto raseljenih, pobjeglo je zbog nasilja na zapadu Jemena, naveo je UNHCR koji je izrazio zabrinutost zbog raseljenih koji se nalaze nedaleko o mjesta sukoba.

"Mnogi raseljeni u provincijama Hodeida i Taez se nalaze kod prijatelja ili rodbine zbog kopnenih i vazdušnih napada, i snajperske vatre oko njih", rekla je portparolka UNHCR-a Sesil Puji na konferenciji za novinare u Ženevi.

U građanskom ratu u Jemenu od marta 2015. poginulo je skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbjeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Jemen je pogođen i teškom humatirnarnom krizom koje UN smatraju jednom od najgorih na svijetu.

UN su u januaru zatražile 2,45 milijardi eura za hitnu pomoć najugroženijima u toj zemlji, koja važi za jednu od najsiromašnijih na Bliskom istoku.

U građanskom ratu u Jemenu od marta 2015. poginulo je skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

XS
SM
MD
LG