Dostupni linkovi

Schulz odustao od mjesta šefa diplomatije Njemačke


Martin Schulz, predsjednik SPD Njemačke
Martin Schulz, predsjednik SPD Njemačke

Martin Schulz, odlazeći šef Socijaldemokratske partije (SPD) objavio je u petak da odustaje od mjesta ministra vanjskih poslova u budućoj velikoj njemačkoj koaliciji sa kancelarkom Angelom Merkel.

Kako je rekao, prihvatanje tog posla ugrozilo bi ključno glasanje SDP o formiranju nove vladajuće koalicije.

"Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu i istovremno izražavam nadu da će ovo okončati debatu u personalnim mjestima unutar SDP", naveo je je Schulz.

Schulz (62) se našao pod pristikom partije da razmotri prihvatanje dužnosti ministra vansjkih posloava budući da je ranije kategorički odbijao formiranje nove alijanse sa kancelarkom ili pridruživanje njenom kabinetu. Nezadovoljstvo baze posebno je iz najveće pokrajine Severne Vestfaliji.

Objava Shulza se događa u montu kada se SDP priprema da glasa među svojih više od 460.000 članova da li prihvataju novi kolicioni ugovor.

Prethodno je aktuelni njemački šef dimplotije iz redova SPD-a Sigmar Gabriel je u današnjim medijima kritikovao Schulza što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicijonu vladu.

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignut sporazum o velikoj koaliciji.

Vladajući demohrićani CDU-CSU, kancelarke Merkel i socijaldemokrate u srijedu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a.

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije šest ministarskih mjesta, među kojima i tri uticajna - ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija.

XS
SM
MD
LG