Dostupni linkovi

Orban: Odlični odnosi i podrška Srbiji na putu ka EU


Ana Brnabić i Viktor Orban
Ana Brnabić i Viktor Orban

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti da su odnosi Mađarske i Srbije "na istorijski najvišem nivou" i obećala da Srbija ostaje posvećena prijateljstvu i daljoj izgradnji odnosa sa tom zemljom, prenosi Beta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sednice dve vlade, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da Mađarska i zemlje Višegradske četvorke podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je rekao da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate na koje bi i neke evropske zemlje mogle da budu ponosne.

"Imate velike, široke perspektive i zato je opravdano da EU vidi mogućnost i potencijale kada razmišlja o Srbiji, posebno kada Srbija štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu", rekao je Orban i dodao da zato "zemlje Višegradske četvorke imaju vrlo tesnu saradnju sa Srbijom, podržavaju Srbiju i ubzavaju njenu integraciju u EU".

Orban je ocenio da je Srbija za Mađjarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i dodao da bez Srbije nema bezbednosti regiona.

Brnabić je zahvalila Mađarskoj na podršci koji kontinuirano daje evropskim integracijama Srbije i na tome što "često hrabro" zastupa interese Srbije u Briselu.

Ona je rekla da su odlični odnosi dve zemlje "rezultat prvenstveno lične posvećenosti i ličnog prijateljstva" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Orbana na čemu su se onda izgradili brojni važni projekti u raznim oblastima.

Prema njenim rečima, jedna od ključnih oblasti saradnje je energetika, gasno povezivanje kao i povezivanje elektroenergetskih sistema.

Posle četvrte zajedničke sednice dve vlade, u prisustvu Brnabićeve i Orbana potpisano je deset sporazuma o saradnji.

Brnabić i Orban učestvuju danas i na Poslovnom forumu Mađarska-Srbija koji organizuju Privredna komora Srbije i mađarska državna trgovinska kuća NTKM.

Premijerku Srbije će danas primiti predsednik Mađarske Janoš Ader.

Prethodne sednice dveju vlada su bile u Beogradu 2014, Budimpešti 2015. i Nišu 2016. godine.

Zajedničko zasedanje dve vlade u Budimpešti ovoga puta je u novom političkom kontekstu jer dolazi tri dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

Mađarski premijer Viktor Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru 2016. godine u Nišu.

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi usklađivanja međudržavnih interesa.

XS
SM
MD
LG