Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zelenović: Glogovac je bio jedan od najvećih


Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu: Nebojša Glogovac

U Beogradu je, posle kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini, preminuo srpski glumac Nebojša Glogovac.

“Nebojša Glogovac bio je vodeći glumac svoje generacije i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Odlazak Nebojše Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja”, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda.

Otišao je jedan od najvećih glumaca na ovim prostorima, rekao je za Radio Slobodna Evropa Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke povodom smrti Nebojše Glogovca.

“Strašan je to gubitak. Njegova smrt veliki je gubitak i za kinematografiju, za televiziju, za pozorište, za stvaralaštvo u čitavom okruženju… Jer, Nebojša Glogovac nije bio samo naš glumac. On je i u drugim kinematografijama, setimo se samo filma Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske', ostavio uloge za pamćenje,” kaže Zelenović.

Nebojša Glogovac je ostvario brojne uloge na televiziji, filmu i u pozorištu, a neke od najvećih su u filmovima “Ubistvo s predumišljajem”, “Vukovar jedna priča”, “Do koske”, "Bure baruta", "Klopka", "Hadersfild", "Krugovi"...

Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, ističe da je Glogovac ostavio neizbrisiv glumački trag.

“Ono po čemu ću ga ja pamtiti jesu uloge na filmu. Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svom harizmom koju je nosio bio ta dominanta koja je obeležavala film, televizijsku seriju ili pozorišnu predstavu”, kaže Zelenović.

Glumio je i u TV seriji "Stella", a pojavljivao se i u popularnoj humorističnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan".

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu, a za svoj umetnički rad dobio je brojne nagrade i priznanja.

Prošle je godine proglašen evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji.

Glogovac će biti sahranjen u ponedeljak, 12. februara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

XS
SM
MD
LG