Dostupni linkovi

Vanredna vijest

McMaster: SAD će stajati uz Kosovo


H.R. McMaster

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće H.R. McMaster izrazio je jaku američku podršku Kosovu tokom govora održanom u Washingtonu na prijemu povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova, prenosi Glas Amerike.

Rekao je da će Sjedinjene Države podržati Kosovo u različitim aspektima kada je reč o ojačavanju demokratskih institucija, zaštite ljudskih prava i borbi protiv korupcije. Ohrabrio je Kosovo da nastavi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

"Želim da vam prenesem pozdrave predsednika Trumpa (Donald). Predsednik Trump je veoma ponosan na Kosovo, onim što ste postigli i ponosan je našim odnosima", kazao je general McMaster.

Istakao je da će Sjedinjene Države stajati uz Kosovo i tokom osnaživanja ekonomije, otvaranja novih radnih mesta, posebno za mlade.

SAD će takođe stajati uz Kosovo i tokom dijaloga sa Srbijom dok se "prevaziđe jedno od najtežih poglavlja istorije i sećanja".

Prijemu u Washingtonu prisustvovali su i predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Oni su prisustvovali i Molitvenom doručku.

General McMaster je kazao kako je sam bio na Kosovu 1999, u sklopu vojske.

"Na mene je snaga naroda ostavila jak utisak, naroda koji je tek izašao iz konflikta. Ta njihova pozitivnost i činjenica da su odmah počeli da grade svoju budućnost. Tako da je proslava ove nezavisnosti velika privilegija", dodao je.

On je kazao i da su SAD investirale 24 milijarde dolara za okončanje konflikata u regionu, te 1,8 milijarde dolara direktne pomoći Kosovu.

XS
SM
MD
LG