Dostupni linkovi

London optužuje EU za 'lošu veru'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je danas, u nekarakteristično oštroj izjavi, da je projekat Evropske unije o prelaznom periodu posle britanskog izlaska iz Unije "nerazuman" i "u lošoj veri".

"Ne mislim da objavljivanje dokumenta pisanog neučtivim jezikom i koji implicira da oni arbitrarno mogu da prekinu prelazni period pokazuje dobru veru. Objaviti ga je nerazumno i u lošoj veri", rekao je Dejvis medijima, prenosi Beta.

Dejvis je komentarisao dokument EU objavljen juče, u kom se navodi niz sankcija da bi se "izbegla nelojalna igra" Londona tokom prelaznog perioda.

Nacrt teksta određuje pravila nametnuta Velikoj Britaniji tokom tranzicije posle marta 2019, i predviđa mogućnost sankcija, kao što je "mehanizam koji omogućava EU da suspenduje neke britanske beneficije vezane za učešće na jedinstvenom tržištu".

"EU odgovara na zahtev (britanske premijerke) Tereze Mej za pristup jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji tokom ograničenog vremena tokom kog svi treba da igraju po istim pravilima. Predviđanje mogućih sankcija u slučaju nelojalne igre je deo svakog sporazuma", rekao je Stefan de Rink, savetnik evropskog pregovarača Mišela Barnijea.

To je juče izazvalo bes mnogih britanskih konzervativaca.

XS
SM
MD
LG