Dostupni linkovi

Ruski mediji: Gasprom će graditi Turski tok u EU po pravilima EK


Gasovod Turski tok će na teritoriji Evropske unije biti građen strogo u skladu sa pravilima Evropske komisije, izjavio je danas zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev, prenosi Beta, pozivajući se na ruske medije.

U susretu sa investitorima u toj kompaniji, Medvedev je kazao da će kopneni deo gasovoda na drugom kraku raditi transportni operateri gasa evropskih država.

Kako prenosi RIA, rukovodstvo Gasproma je odbilo da kometariše trasu gasovoda. "Što se tiče perspektiva i pravaca isporuka, po prvom kraku gas će se isporučivati u Tursku, a po drugom u zemlje Južne i Jugoistočne Evrope. Detaljnije u ovom trenutku nećemo komentarisati", rekao je načelnik Uprave za dugoročne programe razvoja Gasproma Kiril Polous.

Moskovski dnevnik Komersant navodi da, kada je reč o drugom kraku, Gasprom ćuti, i da nije ništa jasno - ni pravci ni rokovi.

"Stvara se utisak da projekta i nema, a Gasprom se stara da ne skreće pažnju na to da je izgradnja gasovoda drugog kraka u Tursku već u toku", piše dnevnik.

Komersant navodi da će rukovodstvo Gasproma 13. februara odobriti dokapitalizaciju komapnije South Stream Serbia, zajedničkog preduzeća sa Srbijagasom, koja je od početka osnovana za izgradnju lokalnog dela Južnog toka.

"Po rečima sagovornika Komersanta, sredstva će biti iskorišćena na 'mapu puta' za širenje strukture za transport gasa, koji je Gasprom potpisao sa Srbijom u junu 2017. godine. Za sada je reč o projektovanju i dobijanju dozvola", navodi list.

Komersant navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u Gaspromu, da odluka o dokapitalizaciji srpske strukture ne označava da je za drugi krak Turskog toka "izabran upravo balkanski pravac", umesto isporuka kroz Grčku i dalje u Južnu Italiju.

Ipak, navodi list, trasa kroz Balkan ostaje na prvom mestu, između ostalog, i zbog izvršenih priprema za Južni tok, kao i zato što će to omogućiti rešavanje pitanja isporuka gasa svim balkanskim klijentima, bez ukrajinskog tranzita.


XS
SM
MD
LG