Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dieng: Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu


Adam Dieng i Semiha Borvac u Potočarima

Specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adam Dieng i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac položili su cvijeće na spomen obilježje u Memorijalnom centru Potočari i odali poštu žrtvama genocida.

„Ovdje sam da odam dužno poštovanje brojnim ljudima koji izgubili živote kao žrtve najtežeg zločina od svih zločina – genocida. Uvijek moramo zapamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj ne zna za sudbinu svojih članova porodice. Nastavlja se potraga za nestalim, za pravdom, kao što se nastavlja i privođenje pravdi svih počinilaca zločina. Sjećanje na žrtve je važno za porodice, to je njihovo pravo, ali je to važno i za proces zacjeljenja“, istakao je Adam Dieng.

Žrtvama je neophodna institucionalna podrška, dodao je.

„Preživjeli zaslužuju zahvalnost, našu pažnju. Vidim na licima majki da nisu izgubile osjećaj za pravdu i zato smo dužni da se borimo u njihovo ime. Pravda im neće moći vratiti njihove najmilije, niti izbrisati prošlost, ali može dati mjesta pravednosti", naglasio je specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida.

On je dodao da se pomirenje ne može nametnuti izvana. Prave promjene mogu doći samo iznutra kroz nastojanje da se ide naprijed.

„Razočaran sam kad čujem da neki ljudi opovrgavaju ono što se desilo ovdje. Negiranje genocida je izravna barijera pomirenju. Kao što se zna, Međunarodni sud u Hagu je kroz presude potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. Zbog toga je neprihvatljivo za svaku osobu glorificiranje ratnih zločinaca u ovoj regiji. Osuđeni ratni zločinci nisu heroji. Žrtve, svjedoci i preživjeli su pravi heroji. U ovom trenutku, na ovom mjestu ponavljam da moramo odati počast žrtvama i dati im pravdu kroz naše napore koje činimo. Nikad, nikad, nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu“, poručio je Adam Dieng.

„Sjećanje na žrtve, ubijene, ponižene i obespravljene je obaveza svih onih koji iskreno vjeruju i rade u cilju da se takvo zvjerstvo više nikada ne desi. Međutim, ono što se dogodilo u Srebrenici neki pokušavaju negirati. Važno je praviti otklon prema onima koji to čine, da se od njih distanciramo jer negiranje genocida je posljednja faza genocida. Veoma je bitno da mi otvoreno, ali veoma iskreno vodimo dijaloge i prihvatimo sve žrtve bez obzira iz kojeg nacionalnog su korpusa, da mijenjamo uvjerenja, da smo spremni da se suočimo sa istinom kako bi napravili put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja. To je naša budućnost i budućnost naše djece“, rekla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Nakon obilaska Memorijalnog centra, gosti su razgovarali sa majkama Srebrenice koje su dale nekoliko prijedloga kojima bi se ubrzao put ka pravdi i pronalasku još oko hiljadu Srebreničana, nestalih jula 1995. godine.

XS
SM
MD
LG