Dostupni linkovi

Vanredna vijest

IZ BiH: Nemamo informacije da Askeri podučavaju veru


Islamska zajednica (IZ) u BiH nema zvanične informacije da udruženje Askeri organizuje versko podučavanje niti su oni u tom smislu tražili saglasnost ili mišljenje IZ u BiH.

To je rečeno u Rijasetu IZ u BiH povodom video snimka koji se pojavio na Jutjubu pod nazivom "Askeri Zimski kamp 2018" i na kojem se vidi kako se deca različitih uzrasta uče o islamu, ali i rade vežbe.

"Ni druge njihove aktivnosti nisu poznate IZ u BiH niti s njima imamo bilo kakav oblik institucionalne saradnje", navedeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za regionalnu N1.IZ u BiH, dodaje se, odgovara za sve ono što se u smislu interpretacije vere podučava unutar njenih institucija - džamija, fakulteta, medresa i veronauke u javnim školama.

"Za ono što se dešava izvan tih okvira IZ ne snosi odgovornost i zato smo i ranije apelovali na sve one koji pokušavaju organizovati bilo kakve verske aktivnosti da to ne čine izvan okvira Islamske zajednice i da poštuju važeće zakone ove države", ističe se u saopštenju.

Iz IZ su još naveli da za sve aktivnosti nevladinih organizacija ili drugih grupa, institucije države imaju obavezu da se brinu o sprovođenju njenih zakona i da, poštujući visoke standarde ljudskih i građanskih prva, zaštite svoje građane od bilo kakvih eventualnih nezakonitih aktivnosti.

U medijima u BiH objavljen je video snimak u turističkom odmaralištu na jezeru Jelen kod Tešnja na kojem se dečaci uzrasta od devet do 17 godina podučavaju islamu i vrše obuku, poput vojne.

Sve ovo podvedeno je pod naziv "zimski kamp".

Na snimku se čuje i da instruktori pitaju dečake "Ko smo mi" a da oni odgovaraju – "askeri" što na turskom znači vojnici.

XS
SM
MD
LG