Dostupni linkovi

SAD: Najmanje zahteva nezaposlenih za 45 godina


Broj Amerikanaca koji traže povlastice zbog nezaposlenosti pao je na najniži nivo u poslednjih 45 godina zbog pozitivnih trendova na tržištu rada na kome se očekuje brži rast zarada ove godine, prenosi Rojters.

Prošle sedmice broj pomenutih zahteva je dodatno opao za 9 hiljada dostigavši broj od 221 hiljadu Amerikanaca koji koriste državne podsticaje za nezaposlene, saopštilo je Ministarstvo rada SAD u četvrtak.

Sredinom januara taj broj je u jednom trenutku bio još niži – 216 hiljada – što je najniže od januara 1973. godine.

U poslednjih 153 sedmice broj ovih zahteva je ispod 300 hiljada, što je najduži period od 1970-ih, kada je tržište rada bili znatno manje.

Američka ekonomija je blizu pune zaposlenosti sa samo 4,1 odsto nezaposlenih, što je najniži nivo u poslednjih 17 godina, zbog čega jača pritisak na povećanje plata.

Ministarstvo rada je saopštilo da su zarade porasle za 2,9 procenta u odnosu na prošlu godinu, što je najveći skok od 2009. godine kada su plate povećane za 2,7 odsto.

Zato Federalne rezerve očekuju da će inflacija dostići planiranih 2 procenta zbog čega eksperti procenjuju da će kamatna stopa biti podignuta u martu.

FED očekuje povećanje kamatnih stopa tri puta ove godine, ali će to najviše zavisiti rasta inflacije i ostalih okolnosti na finansijskom tržištu. Centralna banka SAD je povećavala kamatne stope tri puta u prošloj godini.

XS
SM
MD
LG