Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EP: Proučiti efekte pomeranja sata


Evropski parlament pozvao je danas Evropsku komisiju da temeljno prouči i proceni negativne efekte prelaska na letnje odnosno zimsko računanje vremena. U rezoluciji usvojenoj danas na zasedanju u Strazburu, Evropska komisija se poziva i da predloži promene postojeće regulative ako bude potrebno, objavljeno je na sajtu EP.

Poslanici EP su raspravljali o inicijativama da se ukine zimsko i letnje računanje vremena u Evropskoj uniji (EU) koje su pokrenute pošto su pojedine studije pokazale da pomeranje kazaljki za jedan sat dva puta godišnje "negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u saobraćaju".

Te inicijative su pokazale da je javnost zabrinuta zbog pomeranja kazaljki poslednjeg vikenda u martu i oktobru a brojne studije nisu došle do konačnih zaključaka ali su ukazale na negativne efekte po ljudsko zdravlje, rečeno je u raspravi.

Rezolucija kojom se traži detaljna analiza uticaja prelaska na letnje odnosno zimsko računanje vremena usvojena je sa 384 glasa "za" i 153 "protiv", a 12 poslanika je bilo uzdržano.

Pravilo prelaska na letnje računanje vremena uvedeno je kako bi se što više iskoristilo dnevno svetlo u periodu godine kada je dan duži jer se pomeranjem kazaljki jedan sat unapred na proleće i zalazak sunca "odlaže" za jedan sat.

Istraživanja su pokazala da prelazak na letnje računanje vremena pogoduje tržištu, posebno sektoru saobraćaja kao i slobodnim aktivnostima na otvrenom, a ostvaruju se i manje uštede u potrošnji energije dok se uticaj na druge sektore privrede ne može utvrditi.

Kada je reč o manama, pomeranje časovnika dva puta godišnje vezuje se za poremećaje bioritma. Istraživanja su pokazala da promena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a deca ostvaruju slabije rezultate u školi.

Neke zemlje, poput Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letnje i zimsko računanje vremena. Finska je krajem januara najavila da će se založiti za ukidanje letnjeg računanja vremena u okviru EU pošto je više od 70.000 Finaca prošle godine potpisalo peticiju sa takvim zahtevom.

Finska ministarka za saobraćaj i komunikacije An Berner rekla je da je vladin cilj da se "odustane od te prakse jednoobrazno u okviru EU" pošto je zakjučeno da promena sata izaziva kratkoročne poremećaje spavanja, lošiji radni učinak i da bi mogla da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

XS
SM
MD
LG