Dostupni linkovi

Han: Sporazum Beograda i Prištine još je prazan papir


“Pravno obavezujući sporazum Beogrda i Prištine trenutno je prazan papir čiji sadržaj će odrediti te dve strane”, izjavio je u Beogradu Johanes Han, komesar Evropske unije za proširenje. On je na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU" rekao da sporazum o normalizaciji odnosa, čije usvajanje EU zahteva pre članstva Srbije, zavisi od ishoda dijaloga.

„To je sada parče belog papira... Ne bih da prejudiciram, važno je da dve strane nađu rešenje koje vodi pravno obavezujućem dokumentu koji zahtevamo. Ima puno mogućnosti ali je prerano da govorimo o određenom mogućem rešenju“, rekao je Johanes Han na pitanje da li taj sporazum znači da bez priznanja Kosova nema članstva Srbije u Evropskoj uniji.

On je naveo da EU da nova strategija proširenja za Zapadni Balkan nije "blanko ček" i da je za članstvo potrebno ispuniti sve uslove, posebno kada se radi o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Han je rekao da strategija daje jasnu evropsku perspektivu Kosovu.

“Trebalo bi je videti i kao motiv Kosovu da sa Srbijom radi na pravno obavezujućem dokumentu i normalizaciji odnosa. Strategija Kosovu daje vrlo jasan put za evrointegracije, i u njegovom interesu je da se pronađe pozitivno rešenje, i nadam se da će ovo biti i podrstrek da se ubrzaju pregovori dve strane“, naveo je Han.

Na pitanje novinara o slobodi medija u Srbiji, koji su ga podsetili na njegovu izjavu iz 2015. godine da su mu potrebni dokazi da bi o tome govorio, Johanes Han je rekao da Evropska unija radi na tome i da će stanje pokazati sledeći evropski izveštaj o Srbiji.

„Razumem da je tada to bila vrlo provokativna izjava, ali odnosila se upravo na ono što sam želeo da kažem. Nema razloga da promenim mišljenje, jer uvek reagujem samo ako imam dokaze za nešto. Vrlo sam posvećen vladavini prava, a ona naravno uključuje slobodu izražavanja i nezavisnost medija i sudstva. Ima odredjenih manjkavosti i propusta koje bi trebalo rešavati, ali vrlo često nije sve povezano sa političkom situacijom nego i sa ekonomskom situacijom u kojoj se nalaze mediji“, rekao je Johanes Han.

O slobodi medija Evropski komesar za proširenje u Beogradu je razgovarao sa predstavnicima opozicionih političkih partija. Kako su saopštile opozicione stranke, teme razgovora sa Johanesom Hanom bile su i ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, strategija Evropske unije za Zapadni Balkan, vladavina prava i uslovi koje Srbija mora da ispuni da bi postala članica Evropske unije.

XS
SM
MD
LG