Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde Srbije: Haker uhapšen po zamolnici SAD


Ministarstvo pravde Srbije navelo je u odgovoru na upit RSE da je u slučaju srpskog državljanina Miroslava Kovačevića (32) iz Beograda, koji je uhapšen u sklopu internacionalne akcije na suzbijanju visokotehnološkog kriminala "Shadow Web", od američkog Ministarstva pravde 31. januara 2018. godine primilo zamolnicu za međunarodno-pravnu pomoć.

U dopisu koji nam je prosleđen putem mejla precizira se da nije reč zahtevu za ekstradicju Kovačevća SAD.

Još se objašnjava da je Ministartstvo pravde zamolnicu “odmah prosledilo nadležnim državnim organima, budući da je ovaj organ u međunarodno-pravnoj pomoći imao ulogu centralnog organa za komunikaciju između nadležnih organa Srbije i drugih zemalja”.

Za dalje informacije, pojašnjeno nam je, o ovom slučaju nadležni organ je Više javno tužilaštvo, odnosno Odeljenje za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Podsetimo, Pripadnci Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su Kovačevića zbog sumnji da je u periodu od 2010. do 2017. godine, kao član kriminalnog foruma na internetu „Infraud“, pod korisničkim imenom „Goldjungle“ reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih i obrazaca za njihovu izradu.

XS
SM
MD
LG