Dostupni linkovi

Vlada FBiH: Nema privatizacije telekom operatera


Sjednica Vlade Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Fadilom Novalićem
Sjednica Vlade Federacije BiH na čelu sa predsjednikom Fadilom Novalićem

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojila je danas Plan i program rada Agencije za privatizaciju za ovu godinu, kojim nije predviđena privatizacija telekom operatera.

U saopćenju iz Vlade FBiH navodi se da informacije koje su se pojavile u medijima u vezi sa dubinskom analizom kao isključivim instrumentom prodaje telekoma predstavljaju isključivo spekulacije.

"Da bi uopće bilo pristupljeno privatizaciji bilo kojeg privrednog društva, moraju postojati pravni i formalni preduvjeti za to, a osnovni je da je takva privatizacija predviđena Planom privatizacije, što za telekome definitivno nije slučaj", dodaje se u saopćenju.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić informirao je Vladu o aktivnostima u vezi sa dubinskom analizom telekom operatera, čiji je cilj da procijeni poslovni potencijal ovih kompanija, te da Vladi, kao njihovom većinskom vlasniku, osigura kvalitetne informacije za donošenje odluka.

Terminskim planom provođenja ove analize planirano je da Vladi FBiH izvještaj bude dostavljen do kraja septembra 2018. godine.

U saopćenju se dodaje da je projektnim zadatkom predviđeno da izvještaj predloži preporuke za poboljšanje poslovanja, što može uključivati različite opcije - od restrukturiranja, poboljšanja produktivnosti, do poboljšanja korporativnog upravljanja.

XS
SM
MD
LG