Dostupni linkovi

Han: Strategija EU nije blanko ček


Johanes Han u Beogradu
Johanes Han u Beogradu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da nova Strategija proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan nije "blanko ček" i da je za članstvo u Uniji potrebno ispuniti sve uslove, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU" Han je rekao da je 2025. godina indikativan datum a ne uklesan u kamenu i da će zemlja ako ispuni uslove "potencijalno biti spremna za članstvo do tog datuma".

"To ne znači da Srbija može da sačeka da dođe taj trenutak, to nije blanko ček, potrebne su brojne reforme", kazao je Han, dodajući da "verodostojna perspektiva podrazumeva verodostojne kredibilne reforme".

U strategiji se, dodao je, jasno kaže šta se mora učiniti da bi se ispunili uslovi.

"Strategija nije nikakav poziv niti mogućnost da dobijete neki popust, već nam daje smernice ka EU integracijama", rekao je Han.

Han je rekao da će proces pridruživanja zavisiti od "snage Srbije da realizuje reforme, pre svega u vladavini prava".

"Nije reč samo o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese, jačanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa, jaču borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, stvaranje okruženja koje će garantovatislobodu govora i izražavanja. Sve će to imati opipljiv uticaj na živote građana", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao i da EU neće prihvatiti da uveze nerešena bilateralna pitanja i da zato Srbija mora da reši bilateralne sporove i pitanja u vezi s granicama.

"Jasno se kaže u Strategiji da Srbija mora nepovratno da reši i zaključi pravno obavezujući sporazum (sa Kosovom) pre nego što stupi u EU", rekao je Han.

XS
SM
MD
LG