Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U britanskom parlamentu svaka peta osoba žrtva uznemiravanja


Britanski parlament, Ilustrativna fotografija

Gotovo svaka peta osoba koja radi u britanskom parlamentu bila je žrtva ili očevidac seksualnog uznemiravanja ili neprimerenog ponašanja u poslednjih 12 meseci, navodi se u danas objavljenoj anketi, koju prenosi AFP.

Pored toga, 39 odsto ispitanih je navelo da je bilo žrtva druge vrste uznemiravanja i zastrašivanja u istom periodu, a medju njima je bilo 45 odsto žena i 35 odsto muškaraca.

Anketa, na koju je odgovorilo 1.377 zaposlenih u parlamentu, sprovedena u sklopu radne grupe koja je ustanovljena kako bi se otkrila seksualna uznemiravanja koja potresaju političku klasu u Velikoj Britaniji.

Ministar odbrane Majkl Falon je bio primoran da podnese ostavu u novembru nakon što ga je jedna novinarka optužila za seksualno uznemiravanje.

Potpredsednik britanske vlade, blizak premijerki Terezi Mej, Dejmijan Grin, takodje je morao da ode s funckije nakon što je priznao da je lagao o slučaju pornografskih fotografija pronadjenih na njegovom računaru u parlamentu.

"Rezultati istraživanja radne grupe ukazuju na zastrašivanje, seksualno i drugo uznemiravanje nad zaposlenim u parlamentu", naveli su autori.

Radna grupa je preporučila novi kodeks ponašanja u parlamentu, kao i procedure razmatranja tužbi za uznemiravanje nezavisno od političkih stranaka.

XS
SM
MD
LG