Dostupni linkovi

Skoplje i Atina intenziviraju diplomatske kontakte


Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, Skoplje
Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, Skoplje

Skoplje i Atina intenziviraju diplomatske kontakte s ciljem rješavanje spora u vezi sa nazivom Makedonija, a za narednu sedmicu najavljena su dva susreta šefova diplomatija Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa.

Prema najavi, Dimitrov i Kocijas će se prvo sastati u Sofiji 15. i 16. februara, na marginama neformalnog susreta šefova diplomatija zemalja Evropske unije (EU) i država kandidata za članstvo.

Očekuje se da šefovi diplomatija razgovaraju o narednim koracima u procesu za rješavanje spora u vezi sa nazivom Makedonija, javili su mediji.

Makedonski premijer Zoran Zaev juče je najavio da će se tokom naredne sedmice održati novi sastanak šefova diplomatija Makedonije i Grčke, uz posredovanje predstavnika UN u pregovorima u sporu u vezi sa nazivom Metju Nimicem.

Najave o intenziviranju procesa za rješavanje pitanja u vezi sa nazivom uslijedile su nakon izjave Zaeva da Skoplje može da prihvati geografsku odrednicu, kao i potvrde Vlade u Atini da ostaje aktivno angažovana u procesu.

U grčkoj prijestonici sutra će se sastati gradonačelnici Skoplja i Atine Petre Šilegov i Jorgos Kaminis.

Oni su u zajedničkoj kolumni, koju su danas objavili makedonski i grčki štampani mediji, pozvali na zbližavanje dva grada i zatvaranje otvorenih pitanja Makedonije i Grčke.

XS
SM
MD
LG