Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han: Ulazak u EU da postane nacionalni cilj


Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da je 2025. godina indikativan datum, ali ambiciozan i ostvarljiv rok za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Han je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da dalji napredak zavisi od Srbije i brzine kojom Beograd ostvari već poznate uslove za članstvo u EU, prenosi Beta.

Dodao je da ulazak u EU treba da bude nacionalni cilj koji će ujediniti sve delove društva.

"Naša pažnja prema Srbiji ostaće ista u narednom periodu", rekao je Han i dodao da će Beograd do kraja meseca posetiti i predsednik Evropske komisije Žan-Klod-Junker.

U Vladi su potpisana dva sporazuma - Finansijski sporazum o sektorsko-budžetskoj podršci za integrisano upravljanje granicom i Ugovor o donaciji izmedju EU i Srbije za pomoć u rešavanju migrantske krize (MADAD 2).

Sporazume su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević sa direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henovevom Ruis Kalaverom.

Han je došao u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan kojom je predviđeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članica EU.

XS
SM
MD
LG