Dostupni linkovi

Hejli: Verujemo da Kosovo može rešiti slučaj Ivanović


Niki Hejli
Niki Hejli

“Vreme je za lidere Kosova i Srbije da uzmu svoju budućnost u sopstvene ruke. Lideri obe nacije moraju zajedno postići dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije što je prije moguće”, izjavila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u UN, Niki Hejli i dodala da je “mnogo toga urađeno ali da je još napretka neophodno u krucijalnim pitanjima kao što su okončanje korupcije i jačanje vladavine prava, te postavljanja temelja za ekonomski rast.”

Hejli je, obraćajući se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, tekođe rekla da SAD najstrožije osuđuju ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i očekuju da se počinioci privedu pravdi.

"Ponudili smo našu podršku potpunoj i nezavosnosj istrazi kosovske policije i pravosudnih institucija. Svet će gledati hoće li ova istraga rezultirati pronalaskom odgovornih. Verujemo da su kosovske instutucije sposobne da to urade profesionalno i nepristrasno i da odgovorne privedu pravdi bez spoljnog mešanja”, rekla je.

U tom kontekstu Hejli je kazala da SAD pozivaju na spuštanje tenzija.

Ambasadoka SAD je, kao i diplomatski predstavnici Velike Britanije, Švedske i Poljske pozvala na preispitivanje uloge UNMIK-a na Kosovu.

Velika Britanija takođe je izrazila zabrinutost zbog ubistva Ivanovića, kako su naveli, zbog straha koji je to proizvelo kod srpske manjine na Kosovu.

Britanija je pozdravila to što je predsednik Kosova Hašim Tači poručio da neće biti ukidanja specijalnog suda za ratne zločine. Sve diplomate su podržale dijalog Beograda i Prištine pod medijatorskom ulogom EU, ali je Rusija iskazala rezervu u nepristrasnost uloge EU zbog, kako je rečeno, "vršenja pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova".

Šef Unmika Zahir Tanin pozdravio je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku usvajanje Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan, rekavši da to omogućava put pomirenja, i ocenio da dijalog Beograda i Prištine "može biti pozitivno zaključen".

Tanin je rekao da je Strategija EU o Zapadnom Balkanu izazvala različita reagovanja u Prištini, ali je istaknuta važnost evropske perspektive Kosova u EU, i ocenio da to omogućava politički put društvenih reformi, pomirenja i rešenja sporova.

Šef Misije UN na Kosovu je na predstavljanju novog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu ukazao i na značaj dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali je ocenio da je u poslednjih godinu dana "ostvaren mali napredak" u formalnim i neformalnim kontaktima dve strane.

"Godina 2018. može dati novi impuls dijalogu. Dijalog može biti pozitivno zaključen", rekao je Tanin, istakavši značaj sprovođenja dogovora, među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština.

Rekao je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića izazvalo zabrinutost za stabilnost i na Kosovu, i širom regiona, i da su svi predstavnici međunarodne zajednice ujedinjeni u osudi tog čina.

"Značajno je što su Beograd i Priština reagovali odgovorno i dele informacije u vezi s ubistvom", rekao je šef Unmika.

Tanin je pozvao političare da prevaziđu razlike i da rade za dobrobit naroda, rekavši da "ostaju mnogi izazovi u vladavini prava", i da je potrebno unaprediti svakodnevni život, rešiti problem nezaposlenosti, korupcije i organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG