Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić: Godina 2025. nije rok za EU, već cilj svih u regionu


Sjedište Evropske komisije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je Strategija EU za Zapadni Balkan poslala dvije ključne poruke - nedvosmislenu opredjeljenost da je Balkan strateški važan za EU, i da ne postoje "preferencije prema pojedinačnim državama" u procesu širenja EU.

"Jasna i nedvosmislena poruka da Zapadni Baklan ostaje strateški važan za EU, te da će do 2025. godine biti intenzivirane aktivnosti evropskih institucija. Također, Strategija je jasna naznaka dominantne uloga EU i evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu. Suština je realizacija uslova koji su pred nama, tako da 2025. godine nije rok, već cilj za sve zemlje regiona", rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je istaknuo to što je Strategijom definisano da zemlje koje brže napreduju ka EU, i koje bi mogle postati članice, ne mogu blokirati pristup drugih.

"Suština je da BiH, kao i druge države, ispred sebe ima jasno razrađen akcioni plan za sve ove oblasti. Ispunjenje uslova ne smije biti dnevnopolitičko pitanje, jer cilj reformi treba biti sigurnije i bolje društvo za sve građane, a ne prikupljanje političkih poena", istaknuoje Zvizdić.

XS
SM
MD
LG