Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Najteži zadaci pred Srbijom, odlučivaće građani


Johanes Han i Aleksandar Vučić, Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pred Srbijom na putu približavanja ka EU lanac planinskih prepreka o kojima će morati da odlučuju gradjani.

"Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest", rekao je Vučić nakon jednoipočasovnog razgovora sa evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom.

Han: EU neće uvoziti bilateralne sporove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao "planinskim lancem prepreka ka članstvu u EU".

„Šta su planine koje nas čekaju na tom putu? To je pitanje Kosova i Metohije, odnosno pitanje odnosa Beograda i Prištine", naveo je Vučić.

„I nije reč o tome kako ćete da se zovete, već je pitanje mnogo krupnije... mnogo hiljada kvadratnih kilometara a mnogo važnije je pitanje ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji i kako će njihov status biti regulisan", rekao je Vučić.

Objasnio je da je za Srbiju došlo vreme da donosi odluke, "da plati neke cene iz prošlosti".

"Mi ćemo izaći sa našim predlozima, ali onda nije odluka na nama. Odluka je na građanima. Mi nećemo moći da idemo protiv volje naroda. Građani Srbije će morati da kažu svoj stav kako vide budućnost ove naše lepe zemlje. Da li vide budućnost Srbije u Evropi za šta moramo da platimo određenu cenu koja nije mala i jednostavna ili da mislimo da ovako možemo da nastavimo, da se nikad ništa ne promeni, da budemo na repu evropskom", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da rešenje ne može da bude da Srbija izgubi sve a neko dobije sve, već da to mora da bude rešenje da i jedni i drugi po nešto izgube da bi bili zadovoljni kompromisom.

Vučić je takođe kao važna pitanja na putu evrointegracija naveo i rešavanje granične linije sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Zahvalio se zvaničnicima EU rekavši da je Strategija za Zapadni Balkan, u kojoj se nalaze i smernice Srbiji kada bi i pod kojim uslovima mogla da bude primljena u Evropsku uniju, podstrek za Srbiju.

Evropski komesar Johanes Han, koji je u Beograd došao dan nakon predstavljanja Strategije, rekao je da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose.

„EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove. Srbija mora da reši i primeni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom“, rekao je Han.

Zahvalio se predsedniku Srbije na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Han je rekao da Srbija ima realnu perspektivu u EU.

"Srbiju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava, ali ne samo na papiru, već da se životni uslovi gradjana u Srbiji poboljšaju", rekao je Han.

On je najavio da će tokom dvodnevne posete Srbiji provesti neko vreme i sa predstavnicima opozicije, medija, nevladinih organizacija kako bi čuo i njihove stavove.

Kasnije popodne Han odlazi u Vladu Srbije gde razgovara sa premijerkom Anom Brnabić. U Vladi Srbije je planirano potpisivanje dva dokumenta: Finansijskog sporazuma o sektorsko-budžetskoj podršci za integrisano upravljanje granicom i Ugovora o donaciji između EU i Srbije za pomoć u rešavanju migrantske krize (MADAD 2).

Ova dokumenta potpisaće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa direktorom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Genovevom Ruiz Kalaverom.

Han je u Beograd stigao dan nakon što je u Strazburu predstavljena Strategija za Zapadni Balkan u kojoj se nalaze i smernice Srbiji kada bi i pod kojim uslovima mogla da bude primljena u Evropsku uniju.

Evropski komesar boravi u Srbiji u sredu i četvrtak, a 9. februara će posetiti Crnu Goru.

Srbija i Crna Gora su jedine zapadnobalkanske države koje su dobile jasan vremenski okvir o mogućem prijemu u EU - 2025. godina koji se može postići ako ove dve zemlje budu napredovale u procesu reformi.

XS
SM
MD
LG