Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Postignut dogovor o formiranju njemačke vlade


Angela Merkel i Martin Schulz

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros, nakon maratonskih pregovora, dogovor o formiranju vladajuće koalicije, prema kojem bi socijaldemokrate dobile i ministarstvo financija.

Agencija DPA javila je da će socijaldemokrate dobiti ministarstva vanjskih poslova, rada i financija, ali se ovo posljednje ministarstvo smatra ulovom nakon što je prethodnih osam godina ministar bio Wolfgang Schuuble (Volfgang Šojble) iz Demokršćanske unije (CDU).

Novi ministar financija bi trebao biti gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz (Šolc).

Posljednje sporne tačke u pregovorima koji su trajali cijelu noć odnosile su se na raspodjelu ministarskih mjesta, reformu zdravstva i ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Maratonska runda pregovora kojoj su prisustvovali njemačka kancelarka i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Schulz (Šulc) počela je jučer prije podne, i to je trebao biti posljednji dan pregovora dvije strane, započetih početkom januara.

Dogovor treba još odobriti oko 460.000 člana Socijaldemokratske partije, što bi moglo trajati i više tjedana. Mnogi članovi te stranke su skeptični prema novoj koaliciji s konzervativcima, nakon što su nakon četiri godine "velike koalcije" jesenas doživjeli katastrofalan poraz na izborima, navodi AP.

Ako članovi SPD-a budu protiv nove koalicije, Merkel će se suočiti s izborom - manjinska vlada ili novi izbori.

Merkel je prethodno pokušala napraviti Vladu s dvije manje partije, ali su pregovori propali u novembru, nakon čega je lider socijaldemokrata odustao od prethodnog stava da se ne ide opet u "veliku koaliciju".

XS
SM
MD
LG