Dostupni linkovi

Macron na Korzici o budućnosti tog otoka


Ajaccio, prijestolnica Korzike
Ajaccio, prijestolnica Korzike

Francuski predsjednik Emmanel Macron (Emanuel Makron) danas će na sjeveru Korzike održati govor o budućnosti tog otoka, dan nakon što je isključio mogućnost amnestije za zatvorenike koje nacionalisti na vlasti u tom dijelu Francuske smatraju političkim, javlja AFP.

Macron je u najosjetljivijoj posjeti od početka svog mandata jučer rekao da budućnost Korzike vidi u okviru republike, čime je isključio mogućnost dijaloga o autonomiji čemu su se nadali nacionalisti, prenijeli su francuski mediji.

Francuski predsjednik je jučer u Ajacciou (Ajačo) sudjelovao komemoraciji povodom 20 godina od ubistva prefekta Korzike Claudeu Erignacu (Klod Erinjak), ubijenog 6. februara 1998. dok je sa suprugom išao u pozorište.

Lokalne vlasti, predsjednik korzikanske vlade Gilles Simeoni (Žil Simeoni) i predsjednik korzikanskog parlamenta Jean-Guy Talamoni (Žan-Gij Talamoni), nisu krili razočarenje nakon sastanka s Macronom.

"Razočarani smo što je Macron zatvorio vrata za dijalog. Ubjeđeni smo da je predsjednik dovoljno inteligentan čovjek koji može shvatiti situaciju. Ono što mi želimo je u interesu i Korzike i Pariza", rekao je Talamoni.

Macron je rekao da neće dozvoliti amnestiju za zatvorenike koje Korzika smatra političkim, među kojima je ubica Erignaca, Yvan Colonna (Ivan Kolona), koji izdržava doživotnu kaznu.

Korzikanci ne traže nezavisnost, već priznavanje njihove specifičnosti koja, kako ocjenjuju, treba biti navedena i u francuskom Ustavu.

Lokalne vlasti tog otoka traže, kao i za prekomorske francuske teritorije Novu Kaledoniju i Martinik, poseban porezni i društveni status, kao i jednak status za francuski i korzikanski jezik.

Nacionalisti traže i amnestiju "političkih" zatvorenika, čemu se vlada dekadama protivi, kao i nezavisnosti tog otoka.

XS
SM
MD
LG