Dostupni linkovi

Mektić najavio ispitivanje aktivnosti organizacije Asker


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak da nije upoznat o aktivnostima organizacije Asker, koja se bavi islamskim podučavanjem i vojnom obukom djece, ali je najavio da će nadležni organi ispitati sve činjenice.

"Nisam upoznat o aktivnostima te organizacije, niti sam vidio sporni snimak Askera na YouTube-u. Nemam informacija o tome u ovom momentu, tako da ne mogu dati neke posebne komentare", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Kako je rekao nemoguće je sakriti takvu pojavu ako postoji.

Mektić je ponovio da se protivi svim nerazumnim, ekstremnim i nacionalističkim porukama i aktivnostima, navodeći da je zloupotreba djece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionisana.

Krajem januara na YouTube kanalu je objavljen snimak iz okoline Tešnja, grada u srednjoj BiH, u kojem vehabijska organizacija Asker radi na islamskom podučavanju i vojnoj obuci djece uzrasta od devet do 17 godina.

Na snimku vehabije dječacima daju pouke iz islama, a prikazane su i vježbe koje su dečaci prošli, a koje su identične vojničkim pripremama.

Pred kraj snimka, na pitanje ko smo mi, dječaci u glas odgovaraju - askeri, što na turskom znači vojnici.

Prema informacijama koje je objavio portal Dnevnik.ba, Asker ima sjedište u Sarajevu, a u toj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

"S obzirom na to da su snimak postavili sami organizatori 'zimskog kampa', jasno je da svoje aktivnosti uopšte ne kriju, odnosno da se osjećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona, te da vojnu obuku maloljetnika nesmetano provode", naveo je taj portal.

XS
SM
MD
LG