Dostupni linkovi

Konačna odluka Britanije o Assangeu 13. februara


Julian Assange, osnivač WikiLeaksa na balkonu ambasade Ekvadora 19. maja 2017.
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa na balkonu ambasade Ekvadora 19. maja 2017.

Britanski sud će 13. februara saopštiti hoće li odustati od bilo kakve akcije protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, na osnovu zahtjeva njegovog advokata da je njegovo oslobađanje u javnom interesu, objavio je Reuters.

Prethodno je sud odbacio zahtjev Assangea da se povuče nalog za njegovo hapšenje, čime njegova pozicija ostaje nepromijenjena i on ostaje u azilu ambasade Ekvadora u Londonu u kojem se nalazi od jula 2012.

Assange se plaši da napusti ambasadu Ekvadora zbog straha od izručenja SAD, koje ga potražuju zbog objavljivanja velikog broja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata Amerike, što predstavlja jedno od najvećih curenja podataka u istoriji.

Assangeov advokat je argumentovao na sudu danas da britanski nalog za hapšenje treba da bude ukinut zato što su švedski tužioci odustali od istrage protiv njega i povukli zahtjev za izručenje toj zemlji.

"Ja nijesam ubijeđena da nalog treba da bude povučen" rekla je sutkinja Emma Arbuthnot, u londonskom Westminster magistratu.

Švedska je 2012. uputila Britaniji nalog za negovo izručenje zbog istrage u optužbama za silovanje, koje su protiv njega podnijele dvije žene. Prošle godine su u maju objavili da odustaju od istrage protiv njega.

XS
SM
MD
LG