Dostupni linkovi

Ambasada SAD demantuje tvrdnje Dodika


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je izjavio da Sjedinjene Američke Države žele vidjeti Mirka Šarovića, aktuelnog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

"U ambasadi se dogovara puno toga. Oni su ti koji bi voljeli vidjeti Šarovića u Predsjedništvu BiH", rekao je Dodik za Face TV.

Na upit N1 televizije kako Ambasada SAD-a u BIH komentariše posljednje izjave Milorad Dodika, stigao je odgovor:

"Neosnovane i lažne tvrdnje gospodina Dodika o takvim sastancima su kontraproduktivne i u služe za odvraćanje pažnje. Umjesto razgovora o ovakvim teorijama zavjere, sastanci koje mi održavamo fokusiraju se na promicanje političkog, ekonomskog i društvenog napretka u Bosni i Hercegovini", rečeno je za N1.

Dodik je u istom intervju zamolio američku administraciju da ga zadrži na 'crnoj listi'. Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH za N1 su rekli da 'Dodikova lična osjećanja ne igraju ulogu u tom procesu'.

"Činjenice vezane za sankcije uvedene gospodinu Dodiku, kao i uvjeti za njihovo skidanje su dobro poznati. Njegova lična osjećanja ne igraju ulogu u tom procesu."

Na pitanje da li ovakva retorika može pomoći napretku Bosne i Hercegovine na putu prema EU i NATO-u, iz američke ambasade je odgovoreno:

"Retorika podjele, bez obzira od kog političara dolazi, ima za cilj odvlačenje pažnje od stvarnih pitanja i posla koji je potrebno uraditi kako bi BiH ostvarila napredak na svom putu ka EU i NATO-u."

XS
SM
MD
LG