Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker: Vremenski rok za članstvo samo za Srbiju i Crnu Goru


Žan Klod Junker je potvrdio da je moguća godina učlanjenja 2025.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je u Evropskom parlamentu da 2025. godina nije godina kada bi Srbija i Crna Gora ”morale” da budu u EU, već da je to indidkativni datum i ohrabrenje za zemlje koje su najviše napredovale na EU putu.

On je pred evroposlanicima upozorio zapadnobalkanske zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji da neće biti primljene dok ne reše sve granične sporove sa susedima.

„Zemlje Zapadnog Balkana neće biti primljene u članstvo Evropske unije dok ne reše granične sporove sa susedima. Ti problemi moraju biti rešeni pre pristupanja inače neće biti pristupanja.“

Strategija za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije, čije se usvajanje očekuje danas, dobro je za ceo region i ovo je veliki iskorak Brisela, izjavila je ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović.

„Donošenje jedne takve strategije posle 15 godina mislim da je dobro za naš region, a važno je i za Evorpsku uniju. Ukoliko se u Strategiji pominje godina, to je takođe veliki iskorak Evropske unije“, ocenila je Mihajlović.

Predsednik evropske Komisije, Žan Klod Junker je već potvrdio da će samo Crna Gora i Srbija dobiti jasan veremenski okvir za prijem u EU.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu, Junker je najavio da je 2025. godina, indikativan datum za prijem te dve države.

Potvrda je stigla pre zvaničnog objavljivanja Startegije o Zapadnom Balkanu koja je najavljena ovog popodneva (14.30), a koju će predstaviti komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogherini.

XS
SM
MD
LG