Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Odložena rasprava o demarkaciji sa Crnom Gorom


Čakor, spor oko granice Kosova i Crne Gore

Predsedništvo Skupštine Kosova odložilo je na neodređeno razmatranje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. To pitanje bilo je danas na dnevni red predsedništva, međutim, zbog nedostatka, kako je rečeno, političkog koncenzusa, to pitanje neće se naći na ovonedeljnoj sednici 8. februara.

Budući da se radi o međunarodnom sporazumu, za njegovu ratifikaciju potrebna je dvotrećinska podrška poslanika, odnosno, 80 od 120 glasova, koja još uvek nije obezbeđena a zbog ubeđenja pojedinih da je Kosovo tim sporazumom izgubilo 8 hiljada svoje teritorije.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, kazao je da neće da dopusti da se Skupština pretvori u pozorišnu scenu gde određene osobe žele da se bave ličnim inatima, a što može da se odrazi na ratifikaciju sporazuma.

„Pitanje demarkacije je u interesu međunarodnog subjektiviteta državnosti Kosova“, izjavio je Veselji.

„Potreban je širi nacionalni konsenzus. Ne radi se samo o liberalizaciji viza, već i o jednom pozitivnom pravcu i partnerstvu za zemljama NATO-a“, dodao je.

Inače, zamenik premijera, Fatmir Ljimaj, angažovao se na pronalaženju rešenja po pitanju demarkacije, a što bi omogućilo da se isprave moguće greške u tom procesu.

Podsetimo premijer Crne Gore, Duško Marković, sutra dolazi u poseti Kosovu, a očekuje se da će tema demarkacije biti jedna od tema razgovora sa kosovskim zvaničnicima.

Crna Gora je ratificirala sporazum o granici sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG