Dostupni linkovi

Transparentnost Srbija: Regulisati ’funkcionersku kampanju’


Transparentnost Srbija traži zakonsko uređenje ’funkcionerske kampanje’, odnosno da se propiše šta je u kampanji dozvoljeno a šta nije.

Aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu prikazuju se kao njihov rad, a suštinski su deo političke promocije, navode u Transparentnosti, upozoravajući da mediji o tome izveštavaju u informativnom programu van predizbornih blokova, čime partije sa kojima birači identifikuju te funkcionere dobijaju dodatnu promociju.

Od 2014. godine neki funkcioneri su praktično u permanentnoj kampanji, kaže Zlatko Minić saradnik organizacije Transparentnost Srbija.

„’Funkcionerka kampanja’ je izliv bliskosti prema đacima, pacijentima, gradilištima, semaforima, kravama, zebrama, stipendijama, crvenim trakama, pismima o namerama da se potpiše memorandum o razumevanju, koji državni funkcioneri na svim nivoima iskazuju od trenutka kad se raspišu izbori ili i pre raspisivanja izbora kako bi mogli na vreme da prijave da to što oni rade nije funkcionerska kampanja iako tako izgleda“, maveo je Minić.

U Transparetnosti Srbija su izraz ’funkcionerska kampanja’ osmislili 2012. godine kada su prvi put pratili izbore. Iako je ima svuda u svetu, Minić kaže da ona nigde nema ovaj medijski tretman.

„I svi naši dosadašnji monitorinzi su pokazali da se najčešće ne izveštava o događaju ili značenju tog događaja za lokalnu sredinu, za državu, za obične građane, već o tome šta je funkcioner radio i šta je funkcioner rekao. Čast retkim izuzecima“, rekao je Minić.

Vođenje ’funkcionerske kampanje’ uglavnom nije regulisano, tako da ona u najvećem broju slučajeva ne predstavlja kršenje zakona zbog kojeg bi funkcioneri, mediji ili neki drugi akteri mogli da budu kažnjeni, navode u Transparentnosti uz napomenu da ta kampanja nije svojstvena samo jednoj partiji, razdoblju, niti nivou vlasti. Među preporukama koje predlažu su zabrana učešća politički izabranih javnih funkcionera na promotivnim skupovima koje oragnizuju organi vlasti tokom izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG