Dostupni linkovi

Turska i BiH o gradnji brze ceste Sarajevo-Beograd


Ilustrativna fotografija

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko izjavio je da u ponedjeljak u BiH stiže delegacija Turske sa kojom će biti razgovarano o izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd i da je za utorak zakazan zvaničan sastanak.

On kaže da će Turska finansirati projekat i da BiH "nikada nije imala ovakvu ponudu, od koje će i građani imati benefite".

"Nakon godinu dana, na sastanku u Istanbulu definisane su dvije rute, jedna preko Tuzle, druga preko Višegrada. Struka je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Isticao sam da je bio prioritet da se riješi Tuzla, i kao jaka industrijska zona, a kada imate ovakvog investitora, to je `ispružena ruka`", rekao je Jusko za Televiziju N1.

On smatra da "ni istočni dio BiH ne treba da ostane odsječen", ali da "nema dovoljno vozila na dnevnoj bazi" i da "ta dionica nije isplativa". ​

Prošle sedmice o brzoj cesti Sarajevo-Beograd razgovarali su na susretu u Istanbulu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan), član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izetbegović je ratad rekao kako je turskom predsjedniku predočio zaključak Parlamenta Federacije da trasa ovog puta ide preko Tuzle i Bijeljine do Beograda, za što će se, kako je kazao Izetbegović, Erdogan zalagati u narednom periodu.

Iz Republike Srpske od ranije postoji zahtjev da brza cesta ide preko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada i Vardišta.

XS
SM
MD
LG