Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marković: Demarkacija je okončano pitanje


Kosovo i Crna Gora imaju odlične odnose i nemaju otvorenih pitanja, što se tiče pitanja demarkacije to je za nas okončano, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković pred posetu Kosovu, 6. februara.

"Demarkacija je okončano pitanje za Crnu Goru. Sporazum o demarkaciji su potpisale obe države, a Crna Gora je isti sporazum ratifikovala u Skupštini. Mi smo završili našu obavezu. Verujem da će i Skupština Kosova ratifikovati taj sporazum što pre. Odlaganje ne pomaže rešenju", rekao je crnogorski premijer za RTK.

On je dodao da demarkaciju ne vidi kao pitanje koje ugrožava odnose dve zemlje, koji su, kako on smatra, odlični.

Marković je istakao da pitanje demarkacije nije u njegovoj agendi tokom jednodnevne posete Kosovu, ali ako domaćin traži, razgovaraće se i o tome.

Crnogorski premijer je rekao da Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u i da će na tom putu podržavati i pomagati institucije Kosova, u onoj meri u kojoj to budu zahtevale kosovske vlasti.

Odgovarajući na pitanje da li će je moguće da Crna Gora ponovo razmotri Sporazum o demarkaciji granice sa Kosovom, Marković je odgovorio odrečno i dodao da Crna Gora nije uzela ni santimetar kosovske teritorije i da dalji pregovori nisu mogući.

Marković je podvukao da će u utorak u Prištini pozvati premijera Kosova Ramuša Haradinaja da donese hrabru odluku.

"Treba donositi odluke koje izvesno građanima nude mnogo više nego što oni danas imaju. Kada se Crna Gora opredjeljivala da prizna Kosovo, u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko 85 odsto građana je bilo protiv odluke Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo”, kazao je Marković.

On je dodao da je to bio doprinos Kosovu kao zemlji koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnosti kao ključnu potrebu regiona.

XS
SM
MD
LG