Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sa protesta zatražene ostavke čelnika RTS


Pred zgradom Radio-televizije Srbije (RTS, javnog medijskog servisa) u Beogradu, održan je protest pod nazivom „Protiv medijskog mraka“ organizovan na poziv nekolicine opozicionih partija.

Protest je trajao sat vremena, a obuvatao je i termin u kome je na programu i centralni Dnevnik javnog servisa. Okupljeni su izneli zahtev za ostavke čelnika te medijske kuće.

Više stotina građana se u nedelju uveče okupilo nakon subotnjih razgovora predstavnika Upravnog odbora RTS-a i partija opozicije, koji nisu rezultirali dogovorom.

Protestu u Beograd su prisustvovali mnogi lideri opozicije, među kojima kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas i predstavnici opozicije koji su podržali njegovu kandidaturu - Vuk Jeremić, Saša Janković, Borko Stefanović.

Na protestu je bio i lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac, kao i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, poslanica Marinika Tepić, kandidat za gradonačlenika Marko Bastać i drugi.

Učesnici su nosili transparente sa natpisima „Protiv nenormalnog“, „.Jelke i jarbole u džep nam zaboli“, „Manje rasvete više prosvete“, i druge.

Neki od predstavnika opozicije na protestu ispred RTS-a
Neki od predstavnika opozicije na protestu ispred RTS-a

Opozicija tvrdi da RTS krši zakon o javnim medijskim servisima, kao i novinarske profesionalne i etičke standarde dajući najviše prostora vladajućoj Srpskoj napredoj stranci čiji je lider predsednik Srbije Aleksdandar Vučić.

Inače, osim zahteva o većoj zastupljenosti u programu i objektivnijem izveštavanju predstavnici Demokratske stranke, Levice Srbije, Narodne stranke, Pokreta "Ne davimo Beograd", Nove stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Pokreta pod nazivom "Protiv diktature", Socijaldemokratske stranke, Udruženja "Šta radite bre" i stranke "Zajedno za Srbiju", traže i ostavke generalnog direktora Dragan Bujoševića, urednika Informativnog programa Nenada Stefanovića i predsednika UO RTS Vladimira Vuletića zbog, kako su istakli, nepoštenog, neprofesionalnog i nezakonitog izveštavanja RTS-a u dužem vremenskom periodu, što je utvrđeno izveštajima nezavisnih organizacija".

Sa druge strane RTS navodi da oni mogu biti razrešeni samo ukoliko se ustanovi da su postupali suprotno zakonu.

Predstavnici 13 opozicionih organizacija su 12. januara podneli RTS-u i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve za poštovanje medijskih zakona i standarda, i za "otvaranje medijskog prostora" za opoziciju radi objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

XS
SM
MD
LG