Dostupni linkovi

Neuspeo sastanak opozicije i rukovodstva RTS


Predstavnici nekoliko opozicionih partija u Srbiji i Upravni odbor Radio Televizije Srbije na današnjem sastanku nisu postigli dogovor o izveštavanju RTS o aktivnosti opozicije, te su stoga opozicione partije za nedelju najavile protest ispred zgrade javnog servisa u Beogradu, prenosi Beta.

Sastanak predstavnika opozicionih stranaka s predsednikom i članom Upravnog odbora RTS - Vladimirom Vuletićem i Zoranom Panovićem, na kojem su razgovarali o poštovanju medijskih zakona i standarda, počeo je danas u podne u zgradi RTS-a.

Sat kasnije predstavnik Pokreta slobodnih građana (PSG) Rade Veljanovski je kazao novinarima da na sastanku nisu dobili zadovoljavajući odgovor i da pozivaju građane na protest isrped zgrade RTS.

"Oni moraju da shvate da je RTS medijska kuća svih građana Beograda i Srbije, a ne samo vlasti i ljudi koji su uz nju", kazao je Veljanovski koji je nekada bio novinar RTS.

Naveo je da su predstavnici opozicije na sastanku tražili da RTS radi po zakonu, tražili su i ostavke direktora RTS-a Dragana Bujoševića, predsednika UO Vladimira Vuletića i urednika Informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića.

"Mi smo istakli da pratimo rad RTS-a, da smo njime nezadovoljni već duže vreme, da RTS ne poštuje zakon, novinarske, profesionalne i etičke standarde, da favorizuje jednu političku opciju i njenog lidera i kandidate s te liste" za predstojeće gradske izbore u Beogradu, kazao je Veljanovski.

Povodom zahteva opozicije, predsednik Upravnog odbora RTS-a Vuletić je rekao da su njegova i ostavke direktora i urednika informativnog programa RTS-a regulisane zakonom o javnim servisima i da oni mogu biti i smenjeni ukoliko prekrše propise.

On je kazao da ne može da odgovori na zahteve predstavnika opozicije za "otvaranje medijskog prostora javnog servisa", jer Upravni odbor može da reaguje samo na analizu programa koju priprema Programski savet RTS.

Vuletić je rekao da je od Programskog saveta tražio tu analizu, da očekuje da će je uskoro dobiti i da će tada odgovoriti opoziciji.

"Mnogi smatraju da RTS ne radi dobro, mnogi smatraju da radi dobro, ali jedini koji po zakonu o tome sme da daje svoje mišljenje je Programski savet", poručio je Vuletić.

Upitan šta je bila svrha današnjeg sastanka, Vuletić je odgovorio da je "bilo ljudski da se izađe u susret" opoziciji i da se odgovori na njeno pismo sa zahtevima.

Predstavnici 13 opozicionih organizacija su 12. januara podneli RTS-u i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve za poštovanje medijskih zakona i standarda, i za "otvaranje medijskog prostora" za opoziciju radi objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

U dopisu RTS-u opozicija je zatražila sastanak s njegovim Upravnim odborom, da bi se "utvrdili konkretni koraci za poboljšanje stanja i poštovanje zakona".

Upravni odbor RTS je 31. januara predložio opoziciji da se sastanu danas radi razgovora o tome, navodeći da će RTS u okviru zakonom predviđenih obaveza pratiti i kampanju pred predstojeće beogradske izbore i predstavljati stranke.

Na današnjem sastanku u zgradi RTS su bili Goran Ćirić iz Demokratske stranke, Zoran Živković iz Nove stranke, Vladimir Gajić iz Narodne stranke, Ana Stevanović iz Pokreta Dosta je bilo, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, Rade Veljanovski iz Pokreta slobodnih gradjana, predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Radomir Lazović, Ferida Čustović iz Levice Srbije, predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović i Vladimir Perić iz Pokreta protiv diktature.

XS
SM
MD
LG