Dostupni linkovi

Ljajić: Poseta Vučića Zagrebu prilika za rešavanje otvorenih pitanja


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, predstavlja priliku da se konačno počne sa rešavanjem otvorenih pitanja između dve zemlje, kazao je za RTS potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ističući da će to doprineti smanjenju tenzija.

Ljajić je rekao da će u narednom periodu biti disonantnih tonova iz Hrvatske, ali da je važno da će do posete doći.

"Jako je važno sa stanovišta naših međunarodnih odnosa, verujem da će se smanjiti tenzije i ovo će biti prilika da se otvore važne ekonomske teme", rekao je Ljajić i naveo da Srbija više izvozi u Hrvatsku nego što uvozi odatle, te da od 2013. godine nije bilo zajedničkih sednica odbora dve zemlje.

Precizirao je da je po prvi put između Srbije i Hrvatske robna razmena dostigla milijardu evra, s tim štio Srbija ima 44 miliona evra više izvoza nego uvoza.

Najvažnije je, kaže, to što će ovo biti prilika da se konačno počne sa rešavanjem teških pitanja između dve zemlje, te poseta može da ima veliku istorijsku važnost.

"Bitno je da hrvatska vlada učestvuje u realizaciji ove posete, pošto predsednica ima više protokolarnih ovlašćenja. Bez vlade plašim se da nećemo moći ova pitanja rešavati", rekao je Ljajić.

Dodao je da treba biti realan što se tiče dometa rezultata ove prve posete, ali i naveo da će sama poseta smanjiti tenzije – ukoliko sa hrvatske strane postoji spremnost da se ozbiljno uđe u rešavanje ovih pitanja.

XS
SM
MD
LG