Dostupni linkovi

Snijeg stvara probleme na putevima u Sloveniji i Hrvatskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zbog jakog snijega koji od jutros pada u većem dijelu Slovenije i širom Hrvatske došlo je do velikih zastoja u saobraćaju, koji se odvija usporeno.

Mokar snijeg koji se zadržava na asfaltu izazvao je više saobraćajnih nezgoda u Sloveniji, a snježne padavine će se, prema najavama meteorologa, pojačati poslijepodne, posebno u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima.

U slovenačkim nizijama bi danas i sutra moglo da padne i do 40 centimetara snijega, dok se u planinskim dijelovima očekuje do 70 centimetara snijega. Slovencima je preporučeno da ne odlaze u planine, jer postoji rizik od lavina.

U mjestu Medvode, nedaleko od Ljubljane, jutros se prevrnula cisterna koja je prevozila tečni kiseonik, zbog čega je saobraćaj bio u prekidu nekoliko časova, a okolne kuće su evakuisane dok opasnost nije prošla.

Na Bledu se prevrnuo turistički brod, koji je sa obale prevozio turiste do ostrva. Desetak ljudi je palo u hladnu vodu, a svi su prošli bez posljedica.

Kada je riječ o Hrvatskoj, gusti snijeg je stvorio haos na putnim pravcima u Gorskom kotaru, Lici, te na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Na autoputu Rijeka – Zagreb zbog snijega se vozi otežano, jednom kolovoznom trakom, a iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače na oprez zbog mokrih i klizavih kolovoza u Istri, sjevernom Primorju, Lici i Dalmaciji.

Snijeg pada i u Međimurju i Zagorju, a padao je u Varaždinu, Bednji i na Sljemenu, dok su pahulje zabijelile i Karlovac i Zagreb, javljaju hrvatski mediji.

XS
SM
MD
LG