Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde o slučaju Bitići: Vlada ne vodi krivične postupke


Vlada Srbije ne vodi krivične i sudske postupke, već nadležni državni organi, te ne možemo govoriti o napretku Vlade Srbije u slučaju Bitići, navodi se u odgovoru koji je Radio Slobodna Evropa dobio iz Ministarstva pravde, nakon konstatacije koju je iznela Ambasada Sjedinjenih Američkih Država da Vlada nije postigla napredak u rešavanju ubistva trojice državljana SAD.

„Slučaj Bitići je u nadležnosti državnih organa Srbije – suda i tužilaštva i u skladu sa tim Ministarstvo pravde ne može da komentariše pojedinačne odluke tih organa“, stoji u odgovoru Ministarstva pravde.

Ambasada SAD je ranije ocenila je da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u rešavanju ovog slučaja i pozvala je nadležne da nastave da istražuju taj slučaj.

Američki državljani Ilir, Agron i Mehmet Bitići uključili su se u rat na Kosovu 1999. godine. Uhapšeni su krajem juna iste godine zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela su nađena 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

XS
SM
MD
LG