Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: I dalje razlike oko nove vlade


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da postoje još brojne tačke neslaganja u pogledu postizanja koalicionog sporazuma o formiranju vlade sa socijaldemokratama, javila je agencija Frans pres.

"Još postoji niz tačaka sa ozbiljnim razlikama", rekla je kancelarka posle nove runde pregovora o fomiranju vlade. Pregovori bi trebalo da se završe u nedelju uveče.

"Imamo još dosta posla. Nadam se da ćemo uspeti ali problemi još nisu rešeni", dodala je ona bez drugih detalja.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc takođe je ocenio da predstoji još pregovora o postizanju sporazuma.

Od ranije je poznato da se pitanja ulaganja i javne potrošnje nalaze u centru pregovora između nemačkih stranaka. SPD se zalaže za veća ulaganja u infrastrukturu zemlje i finansijsku podršku za srednju i nižu klasu. Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel više je rezervisana po tom pitanju.

Nemačka nije uspela da formira novu vladu posle parlamentarnih izbora održanih krajem septembra a na kojima nijedna stranka nije osvojila većinu da sama formira vlada.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU). Socijaldemokrate su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promenile posle neuspelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

XS
SM
MD
LG