Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da će Srbija nastoji da pronađe rešenje problema Beograda i Prištine, dodajući da je to moguće kompromisom obe strane, a ne rešenjem kojim "jedna strana dobija sve, a druga gubi sve", prenosi Beta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom, Vučić je rekao da će Srbija "dati se od sve da do rešenja dođe" i istakao da su mir i stabilnost "ključne reči za ceo Balkan", i da se nada da u drugim delovim Zapadnog Balkana neće dolaziti do tenzija.

Vučić je podsetio da Austrija i Srbija imaju drugačije pozicije, ali je dodao da je zahvalan predsedniku "što je pokazao strpljenje, želju i volju da čuje stavove Srbije".

"Zahvalan sam mu na rečenici... da ako želite kompromis i rešenje ne može jedna strana da dobije sve a druga da izgubi sve jer tu onda rešenja nema. I jedni i drugi moraju da budu pomalo nezadovoljni ili jednako nezadvoljni i pomalo zadovoljni da do rešenja dođe. Ako tako stvari budu postavljene i ako neko bude razumeo da Srbija ima svoje interese i da ne može da bude primoravana i naterana da ona uvek i 100 odsto izlazi u susret svima drugima i da zauzvrat ništa ne dobije, kod mene postoji nada i zračak optimizma da je moguće da do rešenja dođemo", kazao je Vučić.

Izrazio je nadu da kompomismima obe strane i borbom i pogledom u budućnost, a ne u prošlost, postoji nada da taj, u ovom trenutku zamrznuti konflikt, rešimo.

"Naše je da razgovaramo i da da budemo hrabri da ne bismo to pitanje ostavljali našoj deci ili deci naše dece. Važno je da pronađemo rešenje... a da li ćemo - za tango je potrebno dvoje", rekao je Vučić.

Na pitanje o odnosima Beograda i Zagreba, Vučić je rekao da ne želi da kritikuje Hrvatsku, izražavajući nadu da će njegova predstojeća poseta toj zemlji biti uspešna.

"Biće uspešna ako smirimo tenzije i ako jedan od bezbroj nagomilanih problema iz prošlosti uspemo za buduća vremena da ostavimo po strani. Ne interesuju me komentari ni u Zagrbu ni u Beogradu koji bi da nastave ratove, ali samo drugim sredstvima. Vreme ratova je prošlo, a pred nama je vreme razgovora", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG