Dostupni linkovi

SE traži od Mađarske jednaku zaštitu dece koja traže azil


Mađarske vlasti treba da pruže jednaku zaštitu svoj deci koja traže azil, bez obzira na starost i smeste ih u otvorene institucije za zaštitu dece što bi doprinelo manjem riziku od seksualnog iskorišćavanja ili zlostavljanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju Lansarote komiteta Saveta Evrope posle posete tranzitnim zonama na srpsko-mađarskoj granici.

Kako se navodi u izveštaju prema zakonu usvojenom u Mađarskoj u martu 2017, deca bez pratnje koja traže azil stara između 14 i 18 godina šalju se u tranzitne zone umesto u institucije za zaštitu dece, prenosi Beta.

Lansarote komitet, koji se bavi zaštitom dece izbeglica od seksualnog zlostavljanja izrazio je zabrinutost zbog te situacije i na poziv mađarskih vlasti je u julu prošle godine obišao dve tranzitne zone na južnoj granici s Mađarskom, blizu Reske i Tompe, gde su takva deca smeštena dok se ne reši njihov zahtev za azil.

Poseta delegacije Lansarote komiteta prva je te vrste koja se pokazala vrlo korisnom za sticanje sveobuhvatnije slike situacije, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

U trenutku posete u julu 2017. u tranzitnoj zoni Reske bilo je 226 tražilaca azila iz Avganistana, Iraka, Irana, Sirije, Pakistana i Bangladeša, uiključujući 103 dece s pratnjom i 19 dečaka bez pratnje. Druga zona kod Tompe namenejena je za porodice i muškarce koji putuju sami.

Za delegaciju je posebno bilo zabrinjavajuće to što postoje duge liste čekanja za tražioce azila u Srbiji koji žele da uđu u Mađarsku i zbog niskog kapaciteta prolaznosti tranzitnih zona.

Taj sistem bi mogao da proizvede situacije u kojima bi deca koja traže azil, posebno ona bez pratnje, mogla da budu pitana za seksualne usluge da bi bila pomerena ; na listi čekanja. Da bi se sprečila korupcija kroz seksualno zlostavljanje Lansarote komitet traži od mađarskih vlasti da sarađuju sa srpskim vlastima oko upravljanja tim listama čekanja.

Obzirom da većina dece koja traži azil nema lične dokumente provera starosti vrši se isključivo na osnovu kratkog pregleda fizičkog izgleda dece koji vrše forenzički lekari. Traži se od mađarskih vlasti da uvedu alternativne načine provere starosti i da se koristi princip verovanja ukoliko nema dokaza da bi se izbeglo da deca budu zatvorena zajedno sa odraslima i time budu izložena većem riziku od seksualnog zlostavljanja.

U izveštaju se navode mere koje mađarske vlasti treba da uvedu da bi se omogućilo da staratelji, socijalni radnici i drugi zaposleni u tranzitnim zonama uspostave odnos poverenja sa decom koja traže azil, tako da bi lakše mogli da otkriju moguće slučajeve seksualnog zlostavljanja, uključujući i u prošlosti. To uključuje i obuku profesionalaca i dobrovoljnih radnika da se podigne njihova pozornost na konkretne slučajave zaštite ove dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Navodi se da tokom posete nisu bili prijavljeni slučajevi seksualnog zlostavljanja ali da bi nedostatak takvih informacija mogao da znači i da žrtve više vole da ćute o tome.

Ukazuje se da uslovi stanovanja ove dece treba da budu popravljeni, da treba da im se omogući da koriste mobilne telefone i da imaju internet vezu posebno da bi mogli da pristupe linijama za pomoć u slučaju da iskrsne problem. Deca treba da imaju pristup prevodiocima, časovima mađarskog jezika i drugim časovima, slobodnim aktivnostima, psihološkoj i profesionalnoj pomoći u slučaju seksualnog zlostavljanja ili iskorišćavanja.

Veliki broj organizacija civilnog društva treba da ima pristup tranzitnim zonama da bi mogli da pomognu deci koja traže azil, njihovim porodicama i zaposlenim.

Kako se navodi mađarske vlasti već su preduzele prve korake u tom smeru, što je delegacija Lansarote komitet uvažila tokom sastanaka ove nedelje.

XS
SM
MD
LG