Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović u Briselu: BiH ne sme ostati ‘crna rupa’


Čović: SDA izbjegava izmjene Izbornog zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Čović: SDA izbjegava izmjene Izbornog zakona

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da će zvanično Sarajevo predati odgovore na upitnik lično Jean Claude Junkeru, predsedniku Evropske Komisije. Junkerova poseta bosanskohercegovačkoj prestonici je zakazana za 28. februar i po Čoviću, to je izuzetna prilika da se odgovori predaju istog dana.

Dragan Čović je danas razgovarao sa Junkerom, osim o zakasnelim odgovorima na uputnik, i o nephodnim izmenama u izbornom zakonu. On je posredno najavio pronalzak rešenja do kraja ovog meseca.

“Verujem da će on (Junker) doći u boljoj atmosferi od koje smo danas”, ocenio je Čović.

Predsedavajući Predsedništva BiH ke je istakao kako se sve mora da se obavi u u roku od tri meseca te da je pred vlastima u Sarajevu ogromna odgovornost za pronazalak rešenja.

“Bosna i Hercegovina je kao ex država u malom. Brojniji narod nije razumeo probleme drugih naroda. Slično nam se može ponovo desiti”, istakao je Čović.

Startegija o Zapadnom Balkanu koju će Evropska Komisija objaviti narednog utorka, prema Čoviću, imaće pozitivni ton kada je reč o Bosni i Hercegovini. Međutim, on je nagalsio da je od nadležnih u EK zataržio da zadrži jedinstvenu zapadnobalkansku grupu u procesu proširenja.

“Nakon izvestaja iz Brisela i posete Junkera, mi nismo ni u prvoj ni trećoj nego u jednoj grupi svi zajedno. Danas sam zamolio: ne sme ostati crna rupa u tom delu Evrope. Hrvastka I Slovenija su već u EU, a ako ovaj iskorak ima Crna Gora kao što ga ima Srbija, onda mi bismo bili uistinu u takvom okruženju, I to bi bila opasnost. Toga su svesni svi”, naglasio je Dragan Čović.

XS
SM
MD
LG