Dostupni linkovi

Josipović: Dačićev govor u UN suptilno huškački


Ivo Josipović

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio da je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović prilika da dve države konačno završe besmislen i štetni "rat drugim sredstvima" koji se vodi već duže vreme.

"Grabar Kitarović i Vučić imaju priliku da tu zlu spiralu prekinu i vrate naše odnose u mirnije vode", napisao je je Josipović u autorskom tekstu za Glas Amerike i dodao da taj rat šteti narodima, državama i pojedincima.

Josipović je ocenio da treba pozdraviti samu činjenicu da Vučić dolazi u Zagreb, kao i što treba podržati predsednicu Grabar Kitarović da ne podlegne, kako je naveo, kako joj se to često događalo, desničarskim protivnicima bilo kakve saradnje sa Srbijom.

Bivši predsednik Hrvatske u autorskom tekstu osvrnuo se i na polemiku Beograda i Zagreba povodom izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku, rekavši da je to nastavak "rata drugim sredstvima" Srbije i Hrvatske, "upravo ono što bi predsednici trebalo da prekinu".

I njega, kako je naglasio, zabrinjava "ustašofilija" u Hrvatskoj, ali i da motivi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u kritici Hrvatske u UN "nisu bili časni, ni korektni", već je njegov govor na otvaranju izložbe bio "suptilno huškački".

"Ne samo što je intonacija govora bila uveliko u funkciji dnevnopolitičkih prepucavanja Zagreba i Beograda. Ne samo ni zbog nemalog broja netačnosti koje je izrekao i koje ne mogu biti slučajne. Između ostalog, spominjao je stotine hiljada žrtava Jasenovca, partizanski pokret u kojemu su, po njemu, praktično jedini bili Srbi, a kao svedoka hrvatskih zločina protiv Jevreja, Srba i ostalih zazvao je Ivana Gorana Kovačića, ne spominjući da je zaklan od četničke ruke. I on, i mnogi, mnogi drugi, i Hrvati i Srbi", naveo je Josipović.

On je rekao da glavni razlog za negativnu ocenu Dačićevog govora nije kritika hrvatskog revizionizma, nego odsustvo kritike srpskog.

"Dan kada se sećamo holokausta treba da bude i pre svega prilika za pogled u vlastito dvorište i vlastite grehe. Dačić zaboravlja da je i u Srbiji bilo holokausta, da je od oko 17.500 Jevreja u Srbiji pod marionetskom vlašću Nedićeva Srbija pobila njih oko 15.000. Zaboravlja da su Jevreji i u Srbiji nosili žute trake i da je već 1942. konstatovano da je Srbija 'Judenfrei zemlja'“, napisao je pored drugog Josipović.

On je rekao i da su ustaše i četnici zajedno ratovali na strani nacista protiv partizanskog pokreta otpora koji je vodio Josip Broz Tito i zapitao se kako se Dačić kada je govorio o revizionizmu "nije setio koji su sve ratni zločinci, od samog Draže Mihailovića pa do Kalabića i drugih glavešina raznih pokreta koji su služili fašistima sudski rehabilitovani u današnjoj Srbiji".

"Da su Hrvatska i Srbija želele iskreno da obeleže holokaust, pre svega bi osudile zločine svojih kolaboracionista. Poklonili bi se žrtvama bez selektivnosti i licitiranja brojkama", naglasio je Josipović.

Osvrnuvši se na Dačićevu izjavu o broju ubijene dece u logoru Jasenovac, Josipović ga je uputio da hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputi "onaj popis kojim preti o 20-tak hiljada dece koje su pobile ustaše".

"Ako popis koji imamo u Hrvatskoj ne sadrži makar i jedno ime s Vaše liste, slanjem popisa daćete važan doprinos utvrdjivanju istine i poštovanju žrtava. Uostalom, ni nemate pravo u svojoj ladici čuvati takve popise. Nisu žrtve Vaša prćija", dodao je Josipović.

XS
SM
MD
LG