Dostupni linkovi

Evropska energetska zajednica: 'Srpski tok' tek 2022. godine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Direktor Sekretarijata Evropske energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač izjavio je za Radio Slobodna Evrpa, da mu nisu poznati detalji o izgradnji novog gasnog toka kroz Srbiju, koji je u medijima nazvan Srpski tok.

Navodno, u pitanju je trasa kojom bi se gas dopremao preko Bugarske, a koja, kako je rekla predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, postaje gasno čvorište Evrope pošto Rusija planira da od 2019. godine ukine transport gasa preko Ukrajine.

„Vidimo da interkonekcija između Srbije i Bugarske koja se planira već godinama i gde je već nekih pet memoranduma o razumevanju potpisano između dve zemlje i gde je EU dala 80 odsto budžeta srpskoj strani, još nema nekih pomaka i predviđa se izgradnja tek 2022. godine. Tako da, samo želim ilustrirati da gradnja svakog gasovoda traje veoma dugo i da ne može očekivati ništa u veoma kratkom vremenu“, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Kopač dodaje da „Srbijagas“, kao preduzeće koje drži monopol na tržištu gasa u Srbiji, „tvrdoglavo odlaže poštovanje zakona o energetici Republike Srbije koje predviđe razdvajanje preduzeća na regularne i komercijalne delatnosti“.

„Zbog toga nema pristupa takozvane treće strane. Agencija za energetiku Republike Srbije, baš je počela postupak u vezi toga i zbog toga potrošači gasa u Srbiji nemaju mogućnost slobodnog izbora dobavljača i nemaju mogućnost da dođu do jeftinijeg gasa do kojeg bi mogli da dođu kada ne bi bilo tog monopola“, kaže Kopač.

XS
SM
MD
LG